dimecres, 13 de gener del 2016

"Tema 5: Aprenentatge a Internet"

Bona vesprada a tothom!

Durant el desenvolupament d'aquest tema em tractat de conèixer diferents formes d'aprenentatge a internet, diferenciant dos conceptes importants: el continent i el contingut.

El continent, LMS (Learning Managament Systems) són plataformes en les quals es poden desenvolupar processos d'ensenyament-aprenentatge. Aquestes estan formades per elements referits a la comunicació, als continguts i a l'administració.
A més, també existeix CMS (Content Managament Systems) que són aplicacions web on poder publicar continguts.
Dins del marc del continent, podem diferenciar dos conceptes més: e-learning (aprenentatge on-line, és a dir, a través d'internet) i el blended-learning (aprenentatge semipresencial).

El contingut, fa referència als recursos que hi ha a Internet i com poder utilitzar aquesta xarxa per a crear processos d'ensenyament-aprenentatge significatius per als nostres alumnes. Els principals recursos que trobem són:

WebQuests: són activitats en què els alumnes han d'investigar sobre alguna tasca o resoldre qualsevol problema motivador que se'ls planteje, i transformar eixa informació a través del que troben a la web.

Cacera del tresor:  són un conjunt de preguntes, on el professor facil·lita a l'alumne diferents webs on poden trobar les solucions a eixes qüestions. A més, al finalitzar aquestes, se'ls proposa una tasca de resolució en grup, a partir d eles preguntes fetes al principi amb l'objectiu de fer-los reflexionar.

Els blogs: són diaris personals publicats a Internet, on les persones o grups de persones introdueixen noticies, articles, opinions, etc, que poden tenir relació amb altres recursos web i amb la possibilitat de mantindre diàlegs o comentaris entre la persona que l'escriu i els lectors.

La Wiki: és un tipus de web elaborada per un grup d'usuaris,els quals s'encarreguen de les modificacions i actualitzacions de la mateixa, és a dir, d'editar-les.L'èxit d'aquesta depén de la capacitat d'actualització i al creixement dels continguts publicats.

Finalment, per tal de conèixer aquests nous recursos, he fet una navegació per les diferents Webquests, Caceres del tresor, blogs y wikis que se'ns van aconsellar i, he de dir, que he descobert coses interessants que desconeixia, així com les caseres del tresor, un recurs molt útil per a treballar i desarrollar l'aspecte cognitiu dels alumnes, i les wikis, que no havia aprofundit mai en elles. Els blogs és el recurs amb el que més he treballat i, les WebQuest les he conegudes a través de l'assignatura, ja que treballem amb elles, però m'he adonat de l'ús que se li pot donar durant l'aprenentatge amb els xiquets, d'una forma diferent i més motivadora. També he pogut observar blogs i caceres del tresor, entre altres, fetes pels propis alumnes i amb resultats molt positius.
He de resaltar diferents WebQuests que m'han cridat l'atenció:
http://weib.caib.es/Recursos/violencia_i_esport_webquest/WQ/index.htm, on es tracta la violència en l'esport, una temàtica actual, que desafortunadament es troba moltes vegades present en els espectacles esportius.
http://www.phpwebquest.org/catala/webquest/soporte_tabbed_w.php?id_actividad=4755&id_pagina=1, una alternativa per als alumnes que no realitzen les activitats extraescolars i es queden al centre, amb la finalitat de conèixer la matèria tractada.

Fins prompte!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada